Каркас для стелі з гіпсокартону як зробити підвісну конструкцію своїми руками, відео та фото

Каркас для стелі з гіпсокартону: особливості конструкції

Плити з гіпсокартону широко застосовуються в обробці приміщень – стін, стель, внутрішніх перегородок. Кожен лист гіпсокартону має свою область застосування в залежності від розмірів і способу обробки країв.

Природно, у будь-якого матеріалу існують як плюси, так і мінуси. Великі навантаження і неакуратне поводження з листами загрожує відколами країв і утворенням тріщин, тому будь-які маніпуляції з листами і доставку краще звалити на плечі фахівців, а а виробляти монтаж гіпсокартону як мінімум удвох.

Робимо каркас для гіпсокартону для стелі

Листи гіпсокартону влаштовані так, що їх краю служать для непомітною закладення стику. Витончена і закруглена кромка дозволяє зробити непомітний шов між двома листами. Працюючи без помічників, практичніше купити листи 90 см, по-перше, вони набагато легше, а по-друге, з ними зручніше впоратися самотужки.

У цій статті ми поговоримо про каркас, який потрібен, щоб зробити стелю з гіпсокартону: який каркас доцільніше використовувати дерев'яний або рейковий і який забезпечить надійність закріпленої гіпсокартонної конструкції на стелі.

Як виглядає каркас?

Приступаючи до самостійного виготовлення каркаса для стелі, можна використовувати дерев'яні бруси. Обов'язкова обшивка і металеві утримувачі, а для з'єднання конструкції підвісної стелі з основним варто спробувати спеціальні стельові власники.

Це такі елементи з металу, які штампуються із сталевої штаби.

Елементи складаються з двох частин:

  • Одна частина кріпиться до вашого базової стелі;
  • Загинається під кутом 90 0;
  • Другий частини необхідно вільне переміщення щодо першої частини

Пересування однієї з частин забезпечує регульована відстань між двома видами стель: основна стеля і каркас, на якому закріплюється стелю з гіпсокартону.

Нехитрий пристрій деталей каркаса

Обидва елементи мають швеллерообразним частинами, стикуються один з одним.

Щоб міцно зафіксувати стельовий тримач і встановити потрібну довжину, слід:

  • У стелі зробити пару отворів, щоб інтервали між верхньою і нижньою частиною не збігалися;
  • Пустити металевий штир навскіс, що забезпечить щільну фіксацію.

Тепер ви зможете регулювати довжину утримувача з точністю до міліметра.

Латами називають каркас, який вже змонтований і укріплений на утримувачі до стелі. Зазвичай її роблять з дерев'яних брусів, а потім паралельно один до одного підвішують до стелі.

Уважно дотримуйтесь кроки між відстанню брусів – близько 600 мм. Кроки власників повинні бути трохи більше – 800 мм.

Для забезпечення додаткової жорсткості каркасу необхідно змонтувати контрбрусья і прикріпити шурупами, дотримуючись крок в 600 мм. У цьому вам допоможе шуруповерт або електродриль.

Монтаж дерев'яного каркаса

Каркас для підвісної стелі з дерев'яного профілю

Як зробити стельовий каркас – це ідеальна поверхня, що забезпечує надійне кріплення, ніж до основної стелі.

В цілому варто дотримуватися деяких правил, починаючи збірку і монтаж:

  1. Виміряємо проектне положення підвісної стелі на кухні або в іншому приміщенні за допомогою розмітки;
  2. Для цього використовуємо рівень довжиною 1,2 м – 1,5 м або гідроуровень.
    Можете застосувати нівелір, а якщо об'єкт будівництва має велику площу, підійде лазерна установка;
  3. Креслимо осьову лінію на стелі;
  4. Від основної лінії прокреслити вправо і вліво ще дві лінії, які і стануть основними осями профілів.

Виконувати ці маніпуляції потрібно строго по центру приміщення!

Виміряти все ретельно уздовж і поперек, щоб потім не вийшло так, що каркас висить криво.

Правильна розмітка дозволяє заощадити до 15% профільних листів.

кріпимо підвіси

Ми розмітили кроки, щоб каркас для гіпсокартону змонтувати грамотно і розрахувати тип навантаження на точки кріплення підвісів для стелі. В наступному кроці нам необхідно прикріпити підвіси до несучої основи.

Існує два способи їх монтажу: власне, кріплення прямого підвісу і кріплення через тягу, його ще називають ноніус-підвісом.

  • анкерний підвіс, оснащений затиском;
  • підвіс комбінований;
  • підвіс для рейок або профілів;
  • підвіс пружинний;
  • підвіс-ноніус;
  • ноніус-хомут.

При цьому ноніус-підвіси створені для профілів 60х27, а підвіси для рейок – 24х38.

На наступному етапі все ще готуємо каркас для гіпсокартону на стелю, і тепер необхідно встановити підвіси:

  1. Свердлимо отвори 0,6 мм в діаметрі і 40 мм в глибину за допомогою перфоратора прямо в несучій підставі;
  2. У вушко вставляємо тяги – або в пластину підвісу, або в отвір ноніус-підвісу, забиваємо дюбель-цвях анкерний в несе підставу для фіксації;
  3. Плоскогубцями відігніть тягу під кутом 90 0;
  4. Надягаємо підвіс на тягу, фіксуючи пружинний затиск в стані повного натиску;
  5. Потім відпускаємо пружинний затиск.

Щоб запобігти появі «звукових містків» між несучою поверхнею і підвісами, прокладете звукоізолюючу стрічку або ущільнювач.

Це робиться тільки в тому випадку, якщо ви безпосередньо кріпили прямий підвіс до несучої основи.

кріпимо профілі

Отже, ми прикріпили підвіси, щоб обладнати стельовий каркас, а тепер перейдемо до кріплення несучої основи рейок і профілів. Потім ми перевіримо і вирівняємо їх по проектної розмітці в горизонтальному положенні.

Довжина рейки повинна бути на 10 мм менше довжини приміщення. Щоб з'єднати окремі профілі, застосовують профільний подовжувач. Для цього його потрібно вставити в рейки, з'єднати і зафіксувати їх шурупами.

Монтаж каркаса для гіпсокартону складається з збірки рейок, які кріпляться безпосередньо через підвіси до основи базового стелі. Конструкція каркаса являє собою несучі профілі, тобто рейки, з'єднані за допомогою шурупів, до яких і кріпиться гіпсокартонний лист.

Слідкуйте при монтажі каркаса за відсутністю прогинів, допустимий прогин – не більше 4 мм.

Монтаж металевого каркаса

Якщо ви замість дерев'яного вибрали металевий каркас стелю з гіпсокартону слід закріпити на нього. Є два варіанти, як це зробити.

Схема кріплення профілю до підвісів

перший спосіб

Каркас металевий складається з декількох основних профілів, що кріпляться до базового основи стелі за допомогою прямих підвісів. Кріпиться конструкція анкер-клинами з металу. Обшивати каркас для стелі з гіпсокартону слід поперек встановлених профілів.

Так виглядає металевий каркас

другий спосіб

Металевий каркас складається не тільки з основних, так і несучих профілів, які кріпляться анкерними підвісами до базової стелі. Використовуються металеві анкер-клини для кріплень. Каркас слід обшивати вздовж основних профілів.

За посиланням можна подивитися детальний відео і переконатися, що монтаж каркаса з гіпсокартону не так вже й складний, щоб впоратися самому!

Закінчуючи роботу по установці і збираючи каркас, стеля слід фінально закріпити. На питання вертикальності перевіряйте положення профілю ретельно, використовуючи схил або лазер, потім зміцните саморізами з шайбами.

Можна скористатися свердлом, так чи інакше фінальне закріплення відбувається за рахунок підвісів, розташованих прямо. Підвіси, що виступають за площину каркаса, слід відігнути усередину.

Щоб уникнути втрат жорсткості облицювання, можна змонтувати невеликі перемички в горизонтальних швах. Виготовляються вони з робочого профілю для несучих стійок. Каркас підвісної стелі буде жорсткіше, якщо, як ви здогадалися, забезпечите його поперечними стійками прямо посередині конструкції.

Коли ви починаєте монтаж гіпсокартонних плит на встановлений каркас, радимо вкручувати саморізи з відступом від країв на 10 мм. Використовуючи гипсоволокно, від кромки слід відступати на 15 мм.

Шурупи встановлюються щільно в гіпсокартонна стеля на кухні або в іншому приміщенні, на глибину 1 см під прямим кутом. Якщо є зацікавленість в рівній поверхні для подальшої шпаклівки, можна «втопити» головку шурупа в товщину листа, тільки уважно стежити за тим, щоб він не тріснув в разі чого.

Сподіваємося, що матеріал буде вам корисний і стане в нагоді для того, щоб самому організувати і змонтувати каркас на стелю з гіпсокартону.

Related Articles

Search for: