Куди і як краще підключити шафка у ванній кімнаті

Куди і як краще підключити шафка у ванній кімнаті?

Підкажіть, будь ласка, мені потрібно повісити у ванній шафка (в ньому вбудовані вимикач і лампочки). А зі стелі виходять два двожильних дроти (колишні лампи туалет-ванни).

Підкажіть, куди підключити шафка? Відповідь хотілося б отримати швидше. Спасибі!

Коментарі та відгуки

Можете взяти фазу і нуль з стельових проводів, які раніше живили лампи. Якщо ви не збираєтеся встановлювати на місце цих ламп ніяких інших світильників, то напруга на шафку буде подаватися відразу від вимикача.

При бажанні старий вимикач можна і зовсім прибрати, якщо закоротити в ньому фазу клемником і зробити розподільну коробку. Але це не найзручніший варіант – для того щоб включити світло вам доведеться пройти через всю кімнату до шафки.

Якщо ви будете встановлювати світильники на стелю, то можна підключити до висновків зі стелі клеммники на три висновки – до одного ви підключіть проводку, до другого світильник, а до третього шафка. Харчування буде ідентичним – шафка зможе працювати тільки при включеному світлі.

Найбільш правильним варіантом є підключення до окремої лінії, яку доведеться протягнути від найближчої розподільної коробки. За рахунок такого підключення на шафку буде подаватися напруга незалежно від інших приладів або світильників. Але вам доведеться тягнути проводку від коробки до місця підвішування шафки.

Якщо стіни оброблені кахлем, можна прокласти провід в зазор між плитками, попередньо його виробляють, а після прокладки знову затирають, також під проводку можна використовувати підлогові і стельові плінтуси. Робити у ванній відкриту проводку не рекомендується з міркувань безпеки.

У гіршому випадку фазу і нуль можна взяти з найближчої розетки, але це в деякій мірі може зробити харчування шафки залежним від стану розетки. Найбільш відповідний спосіб харчування вибирається залежно від можливості порушити обробку стін. Куди правильніше вибрати місце розташування шафки, а до нього вже шукати способи прокладки.

Related Articles

Search for: